Midva

Zaupanje je izredno pomemben element oz. čustvo vsakega odnosa, pa naj gre za ljubezen, prijateljstvo, družino ali posel.

In če se tokrat osredotočimo na ljubezen, gre za temelj, osnovo! Brez občutka zaupanja, odnos ne more prinašati občutka varnosti, sreče in ljubezni, kar je nekako bistvo tega, da smo v zvezi z nekom.

SSKJ zaupanje opredeljuje kot

  • prepričanje, da je nekdo sposoben, voljen narediti, kar se pričakuje,
  • prepričanje, da je nekdo pošten, iskren,
  • prepričanje, da je nekaj dobro in da bo dobro vplivalo na uresničitev določenih pričakovanj.

Zaupanje torej pomeni, da je neka oseba v svojem obnašanju zanesljiva in da lahko verjamemo, kar reče, zaupamo v dobronamernost dejanj te osebe.

Vedno znova je potrebno dokazovati z dejanji in besedami, da smo zaupanja vredni. Čeprav ga je običajno sicer potrebno pridobiti, pa je pri partnerskem odnosu večinoma tako, da smo hitro zaupljivi, tudi zaradi občutkov naklonjenosti, zaljubljenosti, ki nas preplavijo. A meja med zaupanjem in nezaupanjem je zelo tanka. Na to lahko vpliva tudi naša preteklost, kjer je npr. nekdo izdal naše zaupanje in imamo zato težko zaupati novi osebi.

Situacij in odnosov je toliko kot je ljudi, vendar pa za vse velja, da je zaupanje izrednega pomena!

Nezaupanje v svojega partnerja je zatorej brez dvoma znak, da je čas za spremembe. Partnerja pa imata več možnosti; lahko skupaj ugotovita, kje je vzrok za težave in jih rešita, lahko si poiščeta pomoč tretje osebe, ki vama bo pri tem pomagala, morda pa je čas, da gresta vsak svojo pot?

Vsi si zaslužimo srečo, naj vas ne bo strah se zavzeti za svojo!