Otrok

Otroke učimo, da ko nekaj naredijo narobe, da se morajo opravičiti za to. A to običajno potem privede do tega, da so mnogi otroci prepričani, da če rečejo oprosti, ne glede na to kaj storijo, da bo pač vse v redu. Če rečejo oprosti, se sicer zavedajo, da so nekaj naredili narobe, vendar pa to ni dovolj pri tem, da se situacija v prihodnje ne bi ponovila.

Dva zelo jasna primera obstajata, kako otroku razložiti, da samo beseda »oprosti« ni dovolj in da je potrebno razmišljati o posledicah svojih dejanj.

Ena od teh je z razbitim ogledalom. Tudi če se opravičimo, da smo ga razbili in ga zlepimo nazaj skupaj, ne bo nikoli več tako kot je bilo, ko je bilo v enem kosu. Ob tem primeru otrok jasno vidi, da je opravičilo sicer pomembno, da pa gre za veliko več kot to.

Potem pa je tukaj še zobna pasta ali krema, ali pač karkoli v tubi. Če zobno pasto/kremo vso iztisnemo ven, jo je nemogoče dobiti nazaj notri. Četudi bi se izredno potrudili, bi bila potrebna cela večnost, pa še to bi jo bilo v celoti skorajda nemogoče spraviti nazaj. Ta primer odlično ponazarja, kako hitro pride do kakšnega neugodnega dejanja in koliko časa in truda je potem potrebno, da se tako napako vsaj približno popravi.

Pomembno je, da otroka naučimo, da prepozna napako. Da torej ne reče samo »oprosti«, ampak da pove, za kaj se opravičuje in kako se bo temu v prihodnje izognil. Npr: »Oprosti, ker sem razbil ogledalo, naslednjič ne bom skakal v bližini ogledal.«

Nekaj časa bo potrebnega da otroka to naučimo, ampak mu vsakič znova lahko pomagamo, ga usmerjamo, da se tega nauči.

Pomembno je tudi, da so določene posledice za njegova dejanja. Če torej naredi nekaj narobe, da poskuša situacijo popraviti. Če je razmetal, naj pospravi, če opraska avtomobil, naj s svojim denarjem odplača škodo,… Tako se bodo naučili, da imajo njihova dejanja posledice in bodo naslednjič s tem znanjem sprejemali boljše odločitve.

Bodite potrpežljivi, otroci lahko naredijo marsikaj, kar nas prizadene ali celo razočara, nič ni narobe če ste žalostni in jezni. Vsakič bo malo lažje, pomembno pa je, da vztrajate pri svojih besedah, vedno!